Araç üreticileri, araçların belirli aralıklarla kontrol edilmesi ve bazı parça veya malzemelerin değiştirilmesini tavsiye etmektedir. Özellikle araç sürüşü sırasında aşınan ve yıpranan bölümler için daha da önem arz ediyor.
Araçların periyodik bakımı yapılırken dikkat edilen konular:
- Belirli bir kilometre aralığın ve zamanında bakım yaptırmak
- Aracın marka ve modeline bağlı yetkili özel serviste yaptırmak.
- Periyodik bakım kontrol listesine göre işlem yapmak
Periyodik Bakım Süreleri veya Aralıkları Nedir?
Araçların marka ve modeline göre periyodik bakım aralıkları değişmektedir. Bazı modellerde 10.000 KM’de yapılırken, bazılarında, 15.000 KM ve hatta 20.000 KM’de bir bakım yapılması üretici firma tarafından tavsiye edilmektedir. Bu aralıklar, üretici markalar tarafından, uzun süren araştırma ve geliştirme çalışmalarından sonra ortaya konmuş olup, araçların uzun bir süre, herhangi bir sorun olmadan çalışmalarını sağlamak amacıyla belirlenmiştir.
Yeni satın alınmış olan araçların periyodik kontrolleri, araçların garanti kapsamını da etkilemektedir. Zamanında yapılmayan periyodik bakımlar, garantinin kapsam dışı kalmasına neden olabilir.
Periyodik Bakım ve Kontrol sırasında, örneğin, 10.000 KM’de bir, aracın yağının değiştirilmesi, frenlerin kontrol edilmesi, hidrolik ile çalışan parçalarda herhangi kaçak ve çatlama olup olmadığın kontrolü aracınızın sağlığı ve yolda kalmamanız için yapılması gerekli işlemlerdir.
10.000 KM Bakımlarında neler kontrol edilmektedir:
- Motor yağı değişimi
- Motor yağ filtre değişimi
- Hava filtre değişimi
- Frenlerin kontrolü, bakımı gerekiyorsa değişimi
- Klimalı araçlar için polen filtresinin değişimi
- Yakıt filtresinin değişimi
- Soğutma suyu – antifriz ölçümü, gerekiyorsa ilavesi
- Far ayarı
- Ön takım kontrolü,
- Lastiklerin hava basıncı ve diş kontrolü,